‘Plaggenmarsch’ komt van plaggenmars

Een plaggenmars is hoogveen waarvan boeren de toplaag afplaggen om als strooisel in de potstal te gebruiken. Als het vee in de winter op stal staat, is het turfachtige materiaal een goed middel om de poten van de dieren droog te houden en dierziektes tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat het strooisel, vermengd met de uitwerpselen van de dieren, goede meststof vormt voor de akkers.

De familienaam ‘Plaggenmarsch’ of ‘Plaggenmars’ hangt samen met het verschijnsel van deze moerasachtige grond voor de productie van plaggen. Het is vroeger in Nederland een bekend gegeven dat mensen en families worden genoemd naar de plek waar zij wonen.

Als je als bijnaam ‘die van de Plaggenmarsch’ hebt, wordt dat bij de invoering van de burgerlijke stand in 1811 als vanzelf de officieel geregistreerde achternaam ‘Plaggenmars’. Iedereen kent je immers toch al bij die naam.

 

 


In de buurtschap Noordmeer aldaar pacht Jan Tonnisz in 1683 een boerderij die in eigendom is van de Vrouwe van Mennigjeshave. Mennigjeshave, afgebroken in 1834, is in die tijd een bekende havezate in Den Ham, bewoond door de adellijke familie Van Rechteren. Op het landgoed van de havezate staat een aantal boerderijen.

De boerderij die Jan Tonnisz pacht, staat aan de plaggenmars aldaar. Jan en zijn gezin worden in 1683 al ‘Van de Plaggenmars’ genoemd maar ‘Plaggenmars’ wordt pas de officiële familienaam door een nazaat van Jan Tonnisz, Harm Jansz. Harm wordt geboren in 1754 en woont ook in de buurtschap Noordmeer. Hij kiest in 1811 bij de door Napoleon verplichte naamsregistratie voor ‘Plaggenmars’ als familienaam (zie akte van naamgeving 140, Den Ham). 

Al snel ontstaan er variaties op deze achternaam. Het begint al bij Harm Jansz zelf. Frappant is dat hij bij de doop van zijn zoon Derk als familienaam ‘Plaggemarsch’ opgeeft  (zonder ‘n’). Althans: zo komt het in het doopboek terecht (Doopboek van de Hervormde Kerk 1704-1812 te Den Ham).

Een broer van Harm Jansz, Derk Jansz in de buurtschap Magele bij Den Ham, neemt ook de naam Plaggenmars aan maar hij schrijft zijn achternaam volgens de akte van naamgeving in 1811 als ‘Plaggemars’, dus zonder ‘n’(akte van naamgeving 3, Den Ham). Ook daarop ontstaat weer een variatie. In de kadastrale atlas van 1832 wordt de naam van deze Derk als ‘Plaggemarsch’ geschreven, met toevoeging van de ‘ch’.

Uiteindelijk krijgt de achternaam twee verschillende hoofdvormen. Grof gezegd dragen de nazaten in Den Ham en Wierden en omstreken de achternaam ‘Plaggemars’ en de nazaten die in Ambt Hardenberg (Bergentheim, Sibculo en Mariënberg) gaan wonen, de naam ‘Plaggenmarsch’ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Bezoekers

VandaagVandaag3
GisterenGisteren24
Afgelopen weekAfgelopen week3
Afgelopen maandAfgelopen maand578
TotaalTotaal22457

Statistieken

Statistik created: 2018-10-21T01:12:17+02:00
Uw IP adres:54.80.188.87
US

Log in

Aantal ingelogd 0
Aantal gasten 2
Aantal geregistreerden 15
Vandaag geregistreerd 0
Nu online:
-